Mörk urban fantasy med socialrealism

av Tre praktikanter på Litteraturhuset Göteborg

FantasyförfattareBorde vara dödn Pål Eggert romandebuterade år 1998 med boken Ars moriendi. Efter det har han utkommit med två romaner, De döda fruktar födseln år 2000 och sin senaste romanen Borde vara död som utkom tidigare i år. Borde vara död läste jag ut i morse när jag satt på Vänersborgståget mot Göteborg och litteraturhuset. Boken är en fantasyroman som utspelar sig i Göteborg. Romanen handlar om Sebastian som arbetar som socialarbetare på ett boende för missbrukare och hemlösa och om Isa som är en mystisk person (eller ja, varelse skulle man kunna säga) med svans. En dag hamnar Isa på det boende som Sebastian jobbar på och i samma veva tar flera av de boende plötsligt livet av sig. Sebastian misstänker att det är Isa som ligger bakom självmorden och börjar göra efterforskningar. Isa verkar vara något annat än mänsklig och snart blottläggs hennes mörka hemlighet.

Eggert lyckas blanda socialrealism och fantasy i ett mörker som ligger tätt romanen igenom. Det är inte mycket som förskönas och det gör att man får en känsla av uppriktighet och okonstlad verklighet. Eggert beskriver mycket trovärdigt Sebastians arbete och det märks att författaren själv är bevandrad i yrket. Det är befriande att läsa en roman där slutet inte nödvändigtvis måste vara helt lyckligt och alla är glada. Sådant är inte heller livet. De karaktärer som man i vanliga fall skulle kategorisera som ”onda” framställs också ur flera olika perspektiv och man känner sympati för dem. Personligen tyckte jag att musik/artistreferenserna var kul även om dessa nog inte säger så mycket för många. Språket i romanen är lätt och lämpar sig även bra för unga vuxna eller ovana läsare.

Hittills under höstens program på litteraturhuset har det inte varit många fantasyförfattare men den 5 december kommer Pål Eggert hit för att prata om sin senaste bok. Vill man inte vänta tills dess kan man komma förbi litteraturhuset den 22 november då det är Författardagen och lyssna på Pål Eggert och andra aktuella författare. Läs mer på stadsbibliotekets blogg för att få reda på mer om kommande program på litteraturhuset.

Johanna

Annonser